Kontaktuppgifter

Nybrogatan 26, 114 39 Stockholm

Sommaren är årstiden då cirkusar brukar ge sig ut på vägarna och turnera i vårt avlånga land. Tyvärr är det dock så att pandemin blev en dödsstöt för flera av våra klassiska cirkusar. Regeringen delade visserligen ut ett krisstöd via Kulturrådet som ser ut att ha räddat Cirkus Brazil Jack, Cirkus Olympia och Cirkus Rhodin. Huruvida någon av dem kommer att ge sig av och utgöra en cirkus i Stockholm under sommaren 2023 återstår att se. Deras respektive program och planerade turné för nästkommande år är inte klara än. Men enligt enligt Cirkus Brazil Jacks hemsida kommer deras turnédatum inom kort att uppdateras.

Cirkus Brazil Jack erbjuder nu för tiden en internationell och helt ny föreställning utan djur. Cirkusen har ett nytt och rymligt tält med sköna stolar för stora som små besökare. Showen innehåller bland annat lindans och rullskridskoåkning samt akrobater och komiker. Denna cirkus har varit verksam ända sedan år 1899 då Brazil Jack startade den. I dag drivs cirkusen av hans barnbarn.

Den som, trots avsaknad av turnéplan, vill boka en skräddarsydd specialföreställning kan göra så utifrån egna preferenser, behov och önskemål. Det kan handla om en personalfest, konferens, middag eller varför inte en galakväll.

Cirkus Olympia återkom år 2022 efter två års paus. De erbjuder en internationell och modern föreställning med en stor levande orkester, artister, akrobater, clowner och tamdjur – allt för hela familjen. Djuren som medverkar är hundar och hästar, Cirkus Olympia arbetar inte med vilda djur. Att bedriva en cirkus med djur omfattar idag ett gediget regelverk som man kan läsa mer om på Jordbruksverkets hemsida.

Även Cirkus Rhodin hade sin nypremiär 2022 när restriktionerna mot pandemins framfart började lätta. Men det finns inte någon direkt uppdaterad information att läsa.

Andra cirkusar som tidigare varit verksamma är Cirkus Maximum, Cirkus Scott och Cirkus Wictoria. Deras respektive hemsidor vittnar om att de inte längre erbjuder några föreställningar, men Cirkus Wictoria verkar vara bokningsbara för till exempel företagsevent.

Den största cirkusen i dagens Sverige är Cirkus Brazil Jack, med cirkusdirektören Trolle Rhodin i spetsen. Pandemin gjorde det svårt för många cirkusar, men Cirkus Brazil Jack kommer snart ut med sin agenda rörande sommaren 2023 och därmed kanske du kan gå på cirkus i Stockholm. Håll utkik på deras hemsida och boka den ort och dag som passar dig bäst.

Cirkuskonstens publik har genom åren haft många olika krav och önskemål. Idag handlar en del om beslutet att inte nyttja vilda djur eller några djur alls under en föreställning. Den traditionella besökaren saknar djuren, medan den lite mer moderna besökaren är med på noterna.

Share:

editor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *